Ferieregnskap uten nervøst sammenbrudd

Lenge etter at sommerferien er over, kommer kredittkortregninga. Å nei! Hvem skylder hvem? Hvor mye? Og har jeg blitt svindlet? Her er noen gode råd som gjør neste reiseregnskap til en lek.

Ok, ikke en lek, men av og til er fravær av ubehag det beste man kan håpe på her i livet. Slik går du fram:

1. Scann alt

Papirene hoper seg opp – særlig på ferie. I stedet for å stappe boardingkort, taxfreeskjemaer og store og små kvitteringer fra reisa inn i glidelåslomma på kofferten (for å la dem ligge på ubestemt tid), skal du gjøre dette:

Skaff deg en god scannerapp til telefonen. Jeg foretrekker Scannable fra Evernote, men det finnes flere alternativer. Det er viktig at scanneren støtter OCR (det betyr at den kan kjenne igjen tekst og gjøre den søkbar). Scann hver eneste papirbit. Det spiller ingen rolle om det er en saftis til 1 euro eller en fancy kaffekvern til 1000. Ta fram telefonen og scann kvitteringa med en eneste gang.

Etterpå kan du kaste alt. Det eneste unntaket er kvitteringer du kan få bruk for til taxfree, forsikring eller reklamasjon. Disse bør du ta vare på, i det minste til reisa er over.

Når kontoutskriften eller kredittkortregninga kommer, er det nå en enkel sak å sjekke hvert enkelt punkt. Det er nemlig ikke så lett å huske hva du brukte 72.8 euro til en tirsdag for seks uker siden. Navnet som dukker opp i regninga fra kortselskapet, har ikke alltid noen sammenheng med hva det faktisk sto på skiltet til restauranten eller butikken. Takket være tekstgjennkjenning (OCR), kan du nå enkelt og greit søke opp den mest ubetydelige kvittering og sjekke at alt stemmer.

2. Bruk Kittysplit til å gjøre opp med reisefølget

Å gjøre opp regninga etter reiser med venner eller familie er kjedelig. Så kjedelig at slike regnskap har en tendens til å forbli uoppgjort lenge etter at brunfargen og minnene har blekna. Det eneste som er igjen, er en lett ubehagelig følelse av at noen kanskje skylder deg noe. Eller var det omvendt?

En tjeneste som Kittysplit har akkurat de funksjonene du trenger for å gjøre opp etter en reise. Den tar høyde for at ikke alle som var med på turen, var med på alle utgiftene. Du kan i ro og mak legge inn dine utlegg og krysse av for hvem som er involvert. Reisefølget ditt kan gjøre det samme, og vips så har du et oversiktlig regnskap. Med litt hell er all gjelda gjort opp i god tid før neste ferie!

Podcast: Invisibilia

La meg anbefale Invisibilia, en ny podcast fra NPR som (ifølge egen vaskeseddel) tar for seg de usynlige kreftene som styrer oss: ideer, overbevisninger, antagelser og følelser.

Det stemmer ganske bra! Siste episode (Our Computers, Ourselves) handler om hvordan teknologien forandrer oss som mennesker. Du møter blant annet en fyr som har levd som cyborg siden nittitallet – og en pendler som brukte Twitter for å hevne seg på uhøflige t-banepassasjerer. Da kontoen ble populær, ble han ganske uoppdragen selv.

I andre episoder kan du høre et intervju med en som lider av den ekstremt sjeldne tilstanden speil/berørings-synestesi (min oversettelse), og du kan lære mer om hvordan blinde kan se omgivelsene ved hjelp av ekkolokalisering. Altså ved å lage klikkelyder med munnen. Det er ingen grunn til å gråte over at Serial er over for denne gang. Invisibilia er minst like bra – og mer oppløftende!

En raskt titt på: Flic (en slanke-app for kamerarullen)

Det er moro å ta bilder. Å sortere og slette dem er ikke like gøy. Flic hjelper deg med den kjedelige jobben.

Kamerarullen på telefonen har en tendens til å ese utover som brøddeig på et varmt kjøkken. Ideelt sett burde man satt seg ned med jevne mellomrom og sletta overflødige bilder, men slik blir det sjelden i praksis. Før du veit ordet av det, har har du 5684 bilder og videoer – og en telefon som syter over trengsel i minne-avdelingen. Hvor mange av blinkskuddene dine er virkelig verdt å ta vare på? Halvparten? Færre?

Det dumme med en forvokst bildesamling (i tillegg til plassproblemer som f.eks. kan gjøre det vanskelig å oppgradere til neste utgave av iOS) er at de gode bildene drukner i de dårlige. Desto bedre utvalget er redigert, jo større glede har du av å se på (og dele!) bildene dine.

Flic gjør det lettere å ta jobben som bilderedaktør på din egen iPhone. Det er en helt enkel triage-app: Bla til høyre for å beholde og til venstre for å slette. Skal du gjennom noen hundre bilder, har dette mye å si for effektiviteten – og det senker terskelen for å komme i gang med jobben.

Flic koster 19,– i App store.

Hvilken dag er det i dag?

Du visste det kanskje ikke, men i dag – 28. januar – er den internasjonale personverndagen.

Selv om du i utgangspunktet ønsker å bry deg om personvernet ditt, blir du kanskje utmatta bare av å tenke på saken. Det er ikke så rart. Hvor i all verden skal man begynne? Og er det i det hele tatt noen vits i å bry seg?

Svaret på det siste spørsmålet er: JA! Det er vanskeligere å svare på det første spørsmålet, men her er et forslag: Begynn i det små, med enkle ting du faktisk kan gjennomføre.

Tenkt deg godt om: Hvor mange internettkontoer har du som står ubrukt? Tjenester som aldri tok helt av eller som er langt forbi storhetstida (myspace!). Disse kontoene inneholder personopplysninger (bilder, adresse, private meldinger, e-post osv.) du sannsynligvis ønsker å holde for deg selv. Så hvorfor ikke slette hele greia – før neste datainnbrudd finner sted? Hvis du ikke finner ut hvordan kontoen skal avsluttes, er det hjelp å få.

Hvis du er for sentimental til å avslutte hele greia, kan du i det minste sørge for at tjenesten får et langt og godt passord.

Dersom du ønsker å lære mer om hvordan du kan beskytte personopplysningene dine på nettet, kan jeg f.eks. anbefale boka Take Control of Your Online Privacy, som gir en god innføring i små og store tiltak for å beskytte dataene dine.

Den internasjonale personverndagen kan du lese mer om på Datatilsynets personvernblogg.

En god scanner forenkler livet

Kanskje du kan klare deg med den på telefonen?

Livet er fullt av papirer. De har en tendens til å hope seg opp og tyte utover. De er i skuffer, skap og på kjøkkenbenken – bortsett fra når du trenger dem, da har de en tendens til å være borte. Derfor burde alle ha en god scanner.

En rask dokumentscanner kan rydde huset ditt for papirer på noen dager (og ikke minst: hjelpe deg med å betale regninger). Men de koster gjerne flere tusen kroner. Det kan være en drøy investering dersom du ikke har mengder av ark som skal digitaliseres.

Tradisjonelle bordscannere er billige og gir god gjengivelse, men har noen ulemper: Scanninga er upraktisk og tar lang tid. Hjemmekontoret ditt kommer aldri til å bli papirløst ved hjelp av en slik. Dessuten tar de stor plass på skrivebordet.

Scanner-apper som gjør nytte av mobilkameraet, har eksistert nesten like lenge som smarttelefoner. De er nyttige når du er langt unna kontoret og kaféregninga eller en interessant artikkel skal digitaliseres. Men de har hatt sine begrensninger når det gjelder kvalitet og hastighet.

Jeg bytta nylig ut den gamle telefonen min med en iPhone 6. Omtrent samtidig kom Scannable, som er en reindyrka scanner-applikasjon fra Evernote. Foreløpig er jeg imponert over hvor raskt og enkelt mobilscanning er blitt.

Så lenge du har et underlag som gir litt kontrast, finner Scannable sjøl ut hva som skal scannes. Før du veit ordet av det, er kvitteringa eller boksida på vei til Evernote-kontoen din (eller en annen tjeneste). Scanninga fungerer også overraskende bra i dårlige lysforhold. Dersom du ikke har altfor mye papir i omløp – og ikke krever at skriften skal være sylskarp – tror jeg jaggu du kan klare deg med denne.

NB! Bildene under er kun en omtrentlig illustrasjon av kvalitetsforskjellen.

SCANNABLE - MED IPHONE 6 

SCANNABLE - MED IPHONE 6 

FUJITSU SCANSNAP S1500M - NORMALE INNSTILLINGER

FUJITSU SCANSNAP S1500M - NORMALE INNSTILLINGER

Betal regninger som en nerd – på 1, 2, 3

Finnes helvete? I så fall må det være et sted der folk sitter på rekke og rad og taster inn KID-numre for harde livet.

E-fakturaen har heldigvis tatt over mange steder, men fortsatt dumper en og annen papirregning ned i postkassa. Fullstendig tilfeldig eksempel: når du bestiller et nytt spjeld til vifta over komfyren.

Slik ordner jeg med papirfakturaer: Jeg scanner regninga med den dokumentscanneren min, en ScanSnap S1500M fra Fujitsu. Så åpner jeg pdf-fila i PDFpen, et godt og billig alternativ til f.eks. Acrobat Pro. PDFpen kjører en runde med tekstgjenkjenning (OCR), og så kan kan straks KID-nummer, kontonummer og andre opplysninger kopieres ut og limes rett inn i nettbanken. Kjekt – og veldig effektivt.

Like kjekt er det at du nå har en digital kopi av fakturaen. Den kan enkelt og raskt hentes fram hvis du trenger den til regnskap, reklamasjon … eller hvis du vil mimre om den gangen du bestilte spjeld. Papirkopien kan du trygt sende rett i makulatoren.

En superrask titt på BusyContacts

BusyContacts.png

Å holde orden på kontakter er like tålmodighetskrevende som å dressere myggsvermer på Finnmarksvidda. De fleste velger – forståelig nok – å leve med kaoset framfor å kjempe for å få til et brukbart system. Et vanlig tilfelle ser kanskje slik ut: Du har noen kontakter i iCloud, andre i Gmail og enda noen på Exchange-serveren på jobben. Er du ekstra uheldig, har du et eget sett med kontakter til mailkontoen du administrerer for borettslaget eller origamiklubben.

BusyContacts er en ny app fra BusyMac, som fra før av lager det glimrende kalenderprogrammet BusyCal. BusyContacts er et avansert alternativ til adresseboka (Contacts) som følger med OS X. Du kan samordne og søke i kontakter fra drøssevis av tjenester (bl.a. iCloud, Google contacts og Exchange) og dessuten Facebook, Twitter og andre sosiale medier. Mulighet for tagging og lagrede søk skal gjøre det lett å opprette grupper på tvers av de forskjellige tjenestene. Tanken på å ha alt på ett sted er forlokkende – så gjenstår det å se hvordan appen fungerer over tid. Førsteinntrykket er i hvert fall lovende! BusyCal er ikke i salg ennå, men du kan stille deg i kø for å prøve betaversjonen

Passordenes hemmelige liv

Det fleste veit innerst inne at sikre passord er lange, varierte og … upersonlige. Likevel klarer de færreste å dy seg: barndomsminner, gamle adresser, merkedatoer, kjærester, kjæledyr, spesielle steder, vitser og internhumor har en tendens til å dukke opp når du skal lage ENDA ET passord til ENDA EN tjeneste. Denne saken i The New York Times viser at passord også røper andre hemmeligheter enn de som befinner seg bak pålogginga.